Principalele Caracteristici Ale Rasei Black Angus
5 minute

Caracteristicile principale ale rasei Black Angus

Black Angus este una dintre rasele de vite domestice, recunoscută peste tot în lume datorită caracteristicilor sale. Are o blană de culoare neagră, un corp masiv, musculos, motiv pentru care este una dintre rasele cele mai populare când vine vorba despre creștere pentru consum.

 

Istoria rasei Black Angus

Rasa Aberdeen Angus sau Black Angus, așa cum este cunoscută la nivel internațional, s-a dezvoltat la începutul secolului al XIX-lea, având la bază bovinele negre din nord-estul Scoției, cunoscute la nivel local ca „doddies” și „hummlies”. Cele mai vechi familii datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar mult mai târziu au fost fondate Cartea genealogică (1862) și The Society (1879). Istoria timpurie a rasei este istoria crescătorilor și a fermierilor săi, dintre care s-au remarcat trei.

Hugh Watson a devenit arendaș al Keillor, în Angus în 1808. A adunat și crescut numeroase animale și a produs vite de o calitate și un caracter remarcabile. Hugh Watson ar putea fi considerat fondatorul rasei, pentru că jucat un rol esențial în selectarea celor mai bune animale negre pentru turma sa. Taurul său preferat a fost Old Jock, care s-a născut în 1842,  fiind urmașul lui Grey-Breasted Jock. Old Jock a primit numărul „1” în Scotch Herd Book, cartea care documentează toate tipologiile de bovine din Scoția. Un alt animal remarcabil al lui Watson a fost o vacă: Old Granny, care s-a născut în 1824 și se spune că a trăit până la 35 de ani și a produs 29 de viței. Pentru majoritatea vitelor Angus în viață se poate urmări arborele genealogic, respectiv pedigree-ul până la aceste două animale.

William McCombie provenea dintr-o familie de crescători de animale și, la începutul vieții, se ocupa cu un număr mare de vite. A luat ferma Tillyfour din Aberdeenshire în 1824 și a fondat o turmă de sânge Keillor. Înmulțirea sa bine documentată a produs vite remarcabile pe care le-a prezentat în Anglia și Franța pentru a stabili reputația rasei.

Sir George Macpherson-Grant s-a întors la moșia sa moștenită la Ballindalloch, pe râul Spey, de la Oxford în 1861 și s-a apucat de rafinarea rasei, care urma să fie opera lui timp de aproape 50 de ani. Atât McCombie, cât și Macpherson-Grant au devenit membri ai Parlamentului.

Prin creșterea pe linie și selecția tipului de carne, primii pionierii s-au stabilit în Angus, Aberdeenshire, Speyside și Laigh of Moray, și au dezvoltat cele mai importante rase de vită. Stocul din această zonă a continuat să conducă rasa până în secolul al XX-lea, în timp ce vitele Aberdeen-Angus s-au răspândit în toată Scoția, Anglia și Irlanda.

 

Argentinian Black Angus

Din fericire, creșterea vitelor este un efort foarte documentat. La urma urmei, crescătorii trebuie să poată arăta pedigree-ul efectivelor lor. Știm că în 1879, Don Carlos Guerrero a importat un taur și două vaci în Estancia Charles, situată în Juancho, în provincia Buenos Aires. Taurul se numea Virtuoso, iar vacile, Aunt Lee și Cenușăreasa. Aceste trei animale au fost progenitorii unei întregi generații de bovine argentiniene Aberdeen Angus.

Argentinienii au considerat favorabile temperamentul constant, abilitățile materne excelente și lipsa coarnelor mari și au decis să păstreze moștenirea rasei. Spre deosebire de bovinele Hereford și Shorthorn, introduse tot din Marea Britanie, care au fost încrucișate cu efectivele locale pentru a-și îmbunătăți calitățile, linia Angus a fost păstrată pură. Aceasta s-a dovedit a fi o decizie excelentă de afaceri.

Rasa scoțiană rezistentă a prosperat pe pajiștile luxuriante din Pampas, bucurându-se, fără îndoială, de peisajul fertil, intr-o lume departe de originile sale. Clima temperată și precipitațiile abundente din Pampas îi conferă o iarbă de cea mai bună calitate din lume, ceea ce face din carnea sa o bogăție și o complexitate de arome. Câmpiile întinse permit, de asemenea, vacilor să se plimbe liber și pe distanțe foarte mari, dezvoltându-și mușchii pentru a fi marmorați și fragezi în mod natural.

Combinarea acestor factori de mediu și a caracteristicilor unice ale vitelor Angus s-a dovedit a fi o combinație câștigătoare, iar carnea de vită argentiniană este acum exportată în toate colțurile globului. Mai mult, carnea de vită Angus hrănită cu iarbă din Pampas este cea mai prețuită carne dintre toate.

Caracteristici ale rasei Black Angus

Vitele Aberdeen Angus sau Black Angus sunt de culoare neagră sau roșie, deși negrul este culoarea dominantă, albul poate apărea ocazional pe uger. Este o rasă rezistentă la intemperii, nepretențioasă, adaptabilă, blândă, se maturizează extrem de devreme și au un randament mare, având o carcasă cu carne frumos marmorată. Rasa Angus este renumită ca o rasă de carcasă. Este utilizată pe scară largă în încrucișări pentru a îmbunătăți calitatea carcasei și capacitatea de muls.

În general, Black Angus are un gust mai bun și este o carne mai fragedă decât altele. Acest lucru este atribuit marmorării cărnii – o trăsătură pentru care este cunoscut Black Angus. În carnea marmorată, grăsimea este distribuită subțire și uniform, ceea ce duce la o aromă constantă, suculenta și intensă. Black Angus este cunoscută ca fiind o carne aromată, ușor de gătit și destul de răspândită.