Cum Sa Cresti Vite Black Angus Slider
6 minute

Cum Sa Cresti Vite Black Angus

Vitele Black Angus sunt cunoscute în lumea afacerilor cu vite sub denumirea „rasa de afaceri”. Motivul este simplu: pentru oricine crește bovine de carne aceasta este rasa care are cea mai mare cantitate de carne și care implică și cea mai puțină muncă raportat la rezultatele posibile, precum și la calitatea acestei rase, făcându-le o turmă grozavă.

Creșterea vitelor Black Angus este o procedură complexă care necesită multă muncă asiduă, angajament și dăruire pentru a produce carne de vită de calitate superioară. Există multe avantaje ale creșterii vitelor de carne pentru profit. Creșterea vitelor de carne pentru profit într-o fermă mică este și ea posibilă, la fel ca creșterea vitelor de carne într-o fermă mare. Indiferent dacă alegi să crești vite Black Angus la scară mică sau la scară mare, carnea de vită produsă trebuie să fie de calitate superioară, lipsită de orice agenți patogeni sau boli și adecvată consumului uman. Astfel, o echipă de fermieri și crescători de carne de vită dedicați este obligată să țină un control vigilent asupra fiecărui pas asociat cu producția de carne de vită.

Alegerea locației

Dacă îți dorești să ai o fermă de vite Black Angus, un prim pas important este să decizi unde vei găzdui animalele. Există o mare varietate de metode folosite de crescătorii de vite de succes, de la incinte complete (hambare) la șoproane deschise, astfel încât animalele să poată ieși atunci când doresc, până la deschiderea completă doar cu adăposturi naturale, cum ar fi copacii pentru adăpostire. În funcție de locul pe care îl alegi, unele metode vor avea mai mult succes decât altele. În zonele cu climă caldă, unde este puțin probabil ca temperaturile să scadă sub punctul de îngheț, lipsa unui adăpost este fezabilă și ajută la reducerea costurilor. Chiar dacă nu utilizezi nici un sistem de adăpostire, este recomandat să ai o mică zonă închisă în care să poți adăposti un animal bolnav sau să aduci mai multe pentru observație atunci când este necesar. În zonele cu climă temperată, unde temperaturile pot scădea sub nivelul de îngheț sau extreme ale vremii sunt obișnuite, ar trebui să ai la dispoziție un tip de adăpostire pentru animalele tale.

Hrănirea și îngrijirea

Următorul pas constă în alegerea unei metode de hrănire și de îngrijire. Există două metode principale de creștere a animalelor de producție alimentară: ecologică și tradițională. Metodele ecologice devin foarte populare, pot fi mai eficiente din punct de vedere al costurilor, precum și mai sănătoase, dar atunci când sunt utilizate în producția de bovine de carne necesită un spațiu considerabil. Baza producției ecologice constă în lipsa aditivilor chimici. Aceasta include metode de hrănire (care necesită ca orice cereale cu care sunt hrănite animalele să fie produse în mod organic) și metode de îngrijire a sănătății. Organic se referă la întreaga metodă de îngrijire care nu utilizează suplimente artificiale sau substanțe chimice. Există și varianta în care animalele sunt hrănite în întregime cu ierburi și fân, mai degrabă decât utilizarea oricăror cereale pentru a produce câștiguri mai rapide. În timp ce atât produsele organice, cât și cele de tipul ”range fed” au proprietăți atractive (de la marketing pentru un public conștient, atras de soluțiile sănătoase și un cost de producție mai mic), pentru mulți producători comerciali este dificil să nu folosească produse pentru a ajuta la creșterea randamentului (cărnii) fără cereale sau suplimente. Acest lucru este valabil mai ales dacă te afli în zone cu climă mai rece, unde pășunatul pe tot parcursul anului nu este disponibil sau dacă suprafața ta limitează disponibilitatea pășunatului.

În primă fază, asigură-te că ai fie un câmp de bună calitate pentru pășunat, fie fân suplimentar disponibil pentru vitele tale Black Angus în orice moment, deoarece vacile necesită o aprovizionare constantă cu furaj pentru a-și menține stomacul în mișcare în orice moment. Procesul lor digestiv este un efort complicat, așa că dacă alegi să adăugi cereale pentru a crește rata de câștig și pentru a ajuta la menținerea animalelor de producție (vaci gestante, tauri de reproducție) în stare maximă, va trebui să furnizezii 0,5 până la 1,5kg de cereale curate de calitate (ovăz, porumb, orz) per kilogram de greutate corporală pentru finisarea bovinelor de carne și 2 până la 4,5 kg per kilogram de greutate corporală pentru animalele de producție (de reproducție). Acest lucru poate fi destul de costisitor și costurile trebuie luate în considerare cu atenție la valoarea de piață a cărnii. Suma de bani pe care o cheltui pentru a adăuga 1 kg de greutate în viu turmei tale trebuie calculată în raport cu prețul pe care îl veți obține pe kilogram de greutate suspendată în momentul producției.

Orice fermă de vite Black Angus care se respectă dezvoltă un regim bun de control al paraziților. Controlul paraziților este vital, deoarece o încărcătură de viermi va face ca animalele tale să piardă o masă musculară valoroasă, făcându-le mai puțin viabile din punct de vedere comercial, precum și scăderea capacității de producție a animalelor tale de reproducție.

Începe cu cele mai bune animale pe care ți le poți permite. Dacă începi cu o suprafață mică sau ai deja o suprafață mică de teren, cel mai bine este să începi cu câteva vaci (femele) și să utilizezi inseminarea artificială. O altă variantă este să iei în calcul cheltuielile pentru un taur de calitate superioară, împreună cu costurile suplimentare de întreținere a unui taur pe tot parcursul anului, chiar dacă ai nevoie de el doar câteva luni pe an. Dacă vrei să crești animale de rasă pură pentru vânzare, cele mai bune vaci Black Angus sunt o necesitate.