10 Interesante Lucruri De Stiut Despre Rasa Black Angus
6 minute

10 Lucruri Interesante de stiut despre rasa Black Angus

Vitele Angus, sau Aberdeen Angus, sunt o rasă scoțiană de vite crescute pentru carne. Acest tip de vită este originară din regiunile agricole din Aberdeenshire și nord-estul Scoției, dezvoltate la începutul secolului al XIX-lea. În această rasă se incadrează atât Angus roșu, cât și Angus negru. În SUA au căpătat și denumiri diferite, Red Angus și Black Angus, chiar dacă fac parte din aceeași rasă.

 

1. Vite fără coarne

Black Angus este o rasă de bovine din rasa Angus fără coarne și care are blană de o culoare neagră, lucioasă. Aceste vite de rasă Angus sunt dintre cele mai populare tipuri de vite de carne, fiind crescute pe scară largă în întreaga lume pentru carnea lor delicioasă. Ele sunt crescute în ferme dedicate acestei rase și se găsesc atât în Europa, Australia, America de Nord, cât și în America de Sud sau chiar Africa.

2. Rezistă la temperaturi scăzute

Spre deosebire de alte rase, vitele Black Angus sunt cunoscute pentru toleranța lor ridicată la temperaturile reci. Nici nu e de mirare, dat fiind că rasa a apărut în Scoția. Aceste vite sunt animale domestice crescute pentru uz uman. 98% dintr-o vită din rasa Black Angus poate fi utilizat sub diferite forme, fie pentru carne, piele sau alte produse.

 

3. Mică, dar grea

Vitele din rasa Black Angus au o masă musculară mare, însă sunt relativ mici de statură. Masculii cântăresc până la 850kg, în timp ce femelele nu depășesc 550kg, având o greutate similară cu vitele crescute pentru lapte.

 

4. Prima vită Angus a apărut acum peste 200 de ani

Prima mențiune istorică despre vite Aberdeen Angus – sau vite fără coarne care locuiesc în zona Angus-Aberdeen – provine de la un reverend James Playfair, care scria în 1797 că „Există 1129 de vite cu coarne de toate vârstele și sexele în parohie. Nu am alt nume pentru ei; dar multe dintre ele sunt fără coarne”. Aceasta marchează o perioadă de bun augur în lumea fermelor de vite din Scoția, începutul anilor 1800 fiind începutul programelor de reproducere selectivă care au produs vitele Black Angus pe care le cunoaștem astăzi.

 

5. Vită care a întâlnit regina

Birmingham și Smithfield Shows, cea mai respectată zonă pentru expozițiile de vite din Anglia, a fost câștigată de o vită Angus numită Black Prince în 1876. După această victorie, reputația lui Black Prince a devenit atât de lăudată încât a fost invitată la Castelul Windsor pentru a fi inspectată, chiar de către regina Victoria. Mai târziu, regina va accepta un pachet de carne de vită de Crăciun din carcasa lui Black Prince. Acest eveniment a pus bazele pentru o adoptare mult mai largă a rasei Angus în întreg Regatul Unit.

6. Prima vită black Angus din SUA

George Grant, un fermier scoțian întreprinzător, care visa la avere și faimă, a făcut pasul de pionierat de a aduce vitele Angus în Statele Unite în 1873. După aterizarea în Victoria, Kansas, din păcate, vitele aveau să trăiască mai mult decât Grant, care a murit doar cinci ani mai târziu, în 1878. Totuși, semințele de interes pentru carnea de vită Angus fuseseră plantate în America. Deși inițial analizați cu suspiciune din cauza lipsei lor de coarne, acești patru tauri Angus au continuat să fie încrucișați cu Longhorns din Texas pentru a produce o rasă mare, rezistentă, fără coarne.

 

7. De 200 de ani, în Australia

Un alt centru important pentru producția de carne de vită Black Angus, Australia a avut o lungă istorie de ferme chiar și înainte de introducerea bovinelor Angus. Totuși, rasa a făcut o impresie puternică asupra fermierilor și crescătorilor atunci când a fost introdusă în anii 1820 – și a fost adoptată constant ca rasa de vite preferată pentru producția pe scară largă de carne de vită de înaltă calitate. Astăzi, rasa se găsește în fiecare stat și teritoriu australian, cu peste 60.000 de viței înregistrați pe an.

 

8. Black Angus – cea mai bună carne pentru consum

În întreaga lume, carnea de vită Angus este renumită pentru carnea marmorată și cu o aromă impresionantă. Datorită unei campanii de marketing în industria cărnii de vită, pornită la începutul anilor 2000, carnea de vită Angus este considerată pe scară largă a fi de o calitate mai bună decât carnea produsă de alte rase de bovine de carne – ceea ce a condus la dezvoltarea unor linii directoare specifice USDA pentru „Certified Angus Beef”.

9. Organizațiile Angus din intreaga lume

Se pare că oriunde ajunge această rasă, face o impresie pozitivă puternică asupra fermierilor și crescătorilor. Statele Unite ale Americii au nu mai puțin de șase organizații majore de vite Angus, inclusiv Asociația Americană Angus și Asociația Red Angus. În altă parte, veți găsi asociații de vite Angus în locații la fel de extinse precum Portugalia și Noua Zeelandă – și, desigur, în țara natală a rasei, Scoția. Dacă există terenuri de pășunat într-o țară, puteți fi aproape sigur că există o asociație de vite Angus care să-l însoțească.

 

10.  Black Angus ți analizele ADN

Datorită cerințelor de reproducere selectivă necesare pentru a menține Angus o rasă pură, acest tip de vite sunt susceptibile la patru tulburări genetice recesive: artrogripoza multiplex, care scade mobilitatea articulațiilor; hidrocefalie neuropatică, care provoacă un craniu mare și malformat; arahnodactilie contractuală, care reduce mobilitatea șoldului; și nanism, care reduce potențialul general de creștere. Chiar și așa, asociațiile de crescători Angus efectuează în mod regulat teste ADN pentru a se asigura că bovinele predispuse la boli nu continuă să se reproducă, ceea ce duce la o sănătate generală mai bună a rasei.