Avantaje si Dezavantaje De A Creste Vite De Rasa Angus
Vitele Black Angus sau Aberdeen Angus au fost o rasă favorită în întreaga lume timp de multe decenii. Sunt renumite în diferite țări pentru carnea lor excelentă, cum ar fi Australia, Canada, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia și Germania.În cea mai mare parte, rasa de vite Angus este folosită pentru producția și consumul de carne de vită. Și în comparație cu alte rase de vite, mulți fermieri consideră vitele Angus cu mult superioare. De fapt, rasa de vite Angus are numeroase puncte forte și beneficii.
O rasă ideală pentru înmulțire
Vitele Angus sunt renumite pentru fătarea lor remarcabilă, chiar și în condiții dure. De cele mai multe ori, un vițel are nevoie de puțină asistență la naștere. În cazul vitelor Angus, vițeii nou-născuți sunt viguroși, foarte puternici și au un instinct natural de a se ridica și de a suge în câteva clipe după naștere.
- Mamele au o capacitate remarcabilă de hrănire a puilor
Mamele Angus sunt cunoscute pentru trăsăturile lor materne – capacitatea de a mulge, ușurința fătării, pot produce un vițel sănătos pe an, care este aproximativ jumătate din greutatea mamei și sunt foarte protectoare cu puii lor chiar și după ce vițelul este înțărcat.
- Stabilitate și Fertilitate
Vitele Angus au o rată de stabilitate extrem de ridicată (capacitatea continuă de a avea viței). De fapt, în cazul vitelor Black Angus nu este deloc neobișnuit ca o vacă de 12 sau 13 ani să fie productivă. Și în cea mai mare parte, fiecare vițel este destul de sănătos.
- Gene naturale rezistente
Vitele Black Angus au o genă naturală foarte rezistentă și bine păstrată de-a lungul timpului. Pe cale de consecință, decornarea este rareori necesară. În comparație cu alte rase, vitele Angus au rareori probleme cu coarnele rupte sau vânătăi.
- O rasă foarte sănătoasă
Vitele Black Angus sunt în mod natural o rasă foarte sănătoasă. Pielea întunecată, chiar și la nivelul ugerelor le împiedică să fie arse de soare. Și, spre deosebire de alte rase, bovinele Angus rareori fac cancer la ochi.
- Randament net ridicat
Studii recente arată că rasa de vite Angus are unul dintre cele mai mari randamente nete ale investiției. De fapt, rasa este foarte eficientă și are o conversie excepțională a furajelor.
- Marmorare naturală pentru carne de vită de înaltă calitate
Rasa de vite Angus este bine cunoscută pentru gradul său ridicat de marmorare. În plus, legătura dintre marmorare și frăgezime este de asemenea moderat ridicată, oferind bucăți foarte fragede de carne de vită.
- Calitate preferată și dimensiunea carcasei
Conform multor cercetări, rasele de bovine Angus au o capacitate crescută de a se clasifica la cele mai înalte standarde ale calității și de a nu compromite creșterea animalelor sau eficiența hranei și fără a acumula randament în detrimentul calității carcasei.
- Adaptabil la condiții meteorologice variabile
Rasa de vite Angus este una dintre cele mai adaptabile la condițiile meteorologice. Sunt capabili să reziste atât la cald, cât și la frig extrem. De asemenea, este nevoie de întreținere minimă.
Vite de carne vs Vite de lapte
Unele dintre cele mai cunoscute rase de bovine sunt Black Angus (în totalitate neagră), Hereford (roșu și alb), Charolais (alb) și Brahman (cu o cocoașă mare între umeri). Cu toate acestea, adesea rasele de vită cunoscute pentru carnea lor fragedă și delicioasă sunt încrucișate pentru a da trăsături suplimentare bovinelor, cum ar fi rezistența la căpușe sau marmorarea cu grăsime a mușchilor (o trăsătură purtată în mod obișnuit de vitele Wagyu). Vitele de carne sunt mai îndestulate decât vacile de lapte, iar vacile din rasele de carne produc doar suficient lapte pentru vițeii lor, spre deosebire de bovinele de lapte. O altă diferență majoră între bovinele de carne și bovinele de lapte este distribuția lor geografică. Vitele de lapte sunt foarte sensibile la căldură, așa că sunt de obicei ținute în climate răcoroase, cu precipitații relativ mari. Vitele de carne, în special Black Angus, au o rezistență mai mare la diferențe climatice, fapt pentru care pot fi crescute fără probleme în România.
Pe de altă parte, majoritatea raselor de bovine de lapte utilizate în producția comercială aparțin subspeciei Bos taurus taurus, adică sunt originare din Europa și Orientul Mijlociu. Rasele comune includ Holstein Friesian, Jersey și Guernsey. Holstein Friesian sau Bălțata este cea mai comună rasă, vacile fiind foarte ușor de recunoscut prin modelul lor alb-negru. Bălțata Românească este o rasă de bovine obținută prin încrucișarea taurilor din rasa Simmental originari din Germania, Elveția și Austria cu vaci autohtone, din rasa Sură de stepă. În prezent, aceasta este cea mai cunoscută și populară în România, fiind întâlnită preponderent în Banat, Crișana și Transilvania. Rasele de bovine de lapte au fost crescute de-a lungul sutelor de ani pentru a produce cantități mari de lapte.
Dacă produsele lactate sunt foarte populare în România, iar gama de producători cunoaște o varietate foarte mare, în cazul cărnii de vită nu putem spune același lucru. Din punct de vedere al profitabilității, carnea de vită cunoaște o creștere de la un an la altul, fiind din ce în ce mai căutată carnea de vită de înaltă calitate și în special Black Angus.