De Stiut Despre Red Angus Si Black Angus
5 minute

Ce Ar Trebui Sa stiti Despre Red Angus si Black Angus

Aberdeen Angus, prescurtat Angus, este o rasă scoțiană de vite mici de carne. Acestea proveneau din regiunile Aberdeenshire și Angus din nord-estul Scoției și au fost înregistrate pentru prima dată în secolul al XVI-lea.

Black Angus este cea mai răspândită rasă de carne de vită, cu 332.421 de animale înregistrate în 2017 în Statele Unite datorită promovării intense a acesteia în industria alimentară. În 2014, British Cattle Movement Service a numit Angus cea mai populară rasă autohtonă de vită din Marea Britanie și a doua cea mai populară rasă de carne de vită din lume.

Culoarea nativă este neagră, dar mai recent, la mijlocul secolului XX, au apărut exemplare roșii. Regatul Unit înregistrează ambele tipuri de exemplare în același registru genealogic, în timp ce în Statele Unite sunt considerate a fi două rase separate – Red Angus și Black Angus. Deși Regatul Unit și Canada acceptă necondiționat aceste două tulpini, situația din Statele Unite este la fel de neclară, deoarece Red Angus nu este foarte popular.

Există diverse teorii despre diferențele de performanță dintre cele două tipuri de vite pigmentate diferit, dar niciuna nu este dovedită. Strămoșii Red Angus sunt de culoare închisă și au venit din Europa continentală în Scoția și Anglia. Fermierii au descoperit că predecesorii noii rase de vite (Angus) nu aveau rezistența dorită la secetă, așa că au încrucișat-o cu rasa Longhorns engleză, cea cu blană roșiatică. Rezultatul? Primele vite Red Angus, cu o piele pigmentată care ajută la protejarea împotriva soarelui puternic. În jurul anului 1917, în SUA, s-a decis excluderea bovinelor Red Angus din registrul oficial al rasei pentru a oferi o rasă neagră pură. Acest lucru a provocat nemulțumiri în rândul fermierilor care nu observaseră nici o diferență de performanță între vitele roșii și cele negre. Astfel, în 1954 s-a reintrodus Registrul Bovinelor Roșii și s-a înființat oficial o asociație pentru acest tip de rasă.

Roșeața a apărut inițial la aproximativ 25% dintre viței. Cu ani în urmă, crescătorul Hugh Watson a decis că negrul este singura culoare a bovinelor Angus. Cu toate acestea, în toată Europa, această viziune s-a schimbat, iar Red Angus are acum același respect și legitimitate ca și Black Angus, carnea de vită Red Angus fiind identică cu cea Black Angus.

Bovine pline de viață, cu o centură neagră lată, Red Angus sunt uneori confundate cu Red Herefords și invers. Un Red Hereford este de culoare roșie sau grizonată pe tot corpul său, în timp ce Red Angus are și blană albă pe alocuri. Red și Black Angus sunt rase renumite de vite în Statele Unite și Canada, dar nu arată întotdeauna identice. De exemplu, ambele pot avea o blană roșie, dar Red Angus ar putea fi marcată de linii albe, dându-le un aspect unic pentru care majoritatea proprietarilor preferă să crească acest tip de vite în detrimentul altora.

Unele teorii consideră carnea Red Angus a fi mai bună decât cel Black Angus. În primul rând, carnea de vită Red Angus este ușor mai fragedă și mai suculentă decât Black Angus, deoarece Red Angus are un nivel mai mare de marmorare și un nivel mai scăzut de grăsime intramusculară decât Black Angus. Red Angus provine din Scoția, unde a fost crescută pentru prima dată în Marea Britanie de Robert Fleming în 1824 și ulterior importată în America de Nord după al Doilea Război Mondial.

Red Angus este cunoscută pentru agilitatea și rezistența sa. Vacile Red Angus pot obține adesea cea mai bună hrană în pășune, în timp ce masculii din această rasă vor păzi continuu împotriva altor tauri. Astfel, rasa Red Angus a evoluat natural cu scopul de a menține vacile în siguranță în timpul fătării.

Vițeii Red Angus se nasc cu blană plină de păr, ceea ce le permite să supraviețuiască iernilor reci. Rasa Red Polled Red Angus a fost dezvoltată prin încrucișarea Red Shorthorns cu bovine Hereford. Este una dintre cele mai populare rase din Canada și America, deoarece prosperă pe furaje sărace.

Însă ce trebuie să știm este că Red Angus și Black Angus sunt două rase distincte de vite domestice. Red Angus este roșu, iar Black Angus este negru. Rasa Red Angus este originară din Scoția, Regatul Unit și a apărut în secolul al XIX-lea ca o încrucișare între vite scoțiene native cu animale importate din America de Nord. Mulți fermieri au considerat Red Angus ca fiind o rasă „dezamăgitoare”. Vitele Red Angus și Black Angus nu sunt aceleași animale; cu toate acestea, arată foarte asemănător. Atât vacile Red Angus, cât și Black Angus produc cantități mari de carne de vită slabă, ceea ce este benefic pentru sănătatea consumatorilor, însă Red Angus prezintă mai puține celule adipoase decât Angus negru. 

Mulți consideră totuși că Vitele Red Angus au un avantaj când vine vorba de gust. Red Angus este roșu deoarece au gene dominante pentru gena Red și gene recesive pentru Black. Vitele Red Angus sunt considerabil mai înalte decât Black Angus. Red Angus are un aspect foarte ordonat, în timp ce vitele Black Angus tind să arate mai sălbatice și neorganizate. Vitele Red Angus au coarne, în timp ce vitele Black Angus sunt cote (fără corn). Vitele Red Angus au mai multe caracteristici distincte în comparație cu Black Angus.

Industria cărnii este una complexă. Există multe tipuri diferite de carne și sunt originare din toată lumea, însă ce este general acceptat este calitatea de neegalat a cărnii de vită Angus. Red sau Black rămâne pentru fiecare să aleagă gustul preferat.