De Stiut Inainte De A Gati Carne Black Angus
6 minute

Ce ar trebui sa stiti inainte de a gati carne Black Angus

Te-ai întrebat vreodată ce secrete și ritualuri efectuează bucătarii în spatele ușilor din bucătăria restaurantelor de top pentru a produce acea friptură perfect fragedă și suculentă și de ce, indiferent ce faci, pur și simplu nu poți obține același rezultat când pornești grătarul acasă?

Din fericire, cu o bucată potrivită de carne de vită de înaltă calitate și tehnici de gătit adecvate, este destul de ușor să creezi o cină de friptură delicioasă pentru tine, familie sau prieteni. Din varietatea de tipuri de carne de vită, când vine vorba de textură, frăgezime sau modalitatea de gătire, fiecare dintre acestea are particularitățile sale.

În general, carnea de vită, indiferent de bucata aleasă, are o consistență mai mare decât cea de porc, ceea ce o face să fie mai tare, dar este și mult mai sănătoasă, date fiind vitaminele și substanțele nutritive pe care le conține. Vei recunoaște carnea de vită proaspătă după culoarea sa, un roșu închis, iar pe cea de vițel, de un roz-deschis sau puțin albicioasă, fiind și mai moale.

 

Principalele tipuri de carne vită

Carnea de vită este împărțită pe mai multe secțiuni de unde și denumirile variate pe care probabil le-ai întâlnit. Fiecare secțiune corespunde unui tip anume de carne – cotlet, pulpă, antricot. Nu este atât de dificil pe cât pare să alegi o bucată de carne din care să prepari o friptură excelentă, așa că ți-am pregătit un mic ghid pentru a te ajuta să alegi.

Antricotul

Această bucată de carne se găsește lângă coastele vitei, în zona mușchilor dorsali. Antricotul are o frăgezime medie și se recomandă gătirea acestuia într-un mod lent, la foc mic. Îl poți găsi cu succes și într-un slow-cooker, asezonat cu orice condimente preferi sau chiar marinat. Antricotul se gătește atât cu os cât și fără, iar friptura rezultată poartă denumirea de T-bone.

Vrabioara

Vecină cu antricotul, vrăbioara se găsește tot în spatele vitei, în apropiere de pulpe. Și aceasta poate fi condimentată din belșug, recomandarea de gătire fiind la foc mic, un timp mai îndelungat pentru o coacere lentă.

Pulpă și spată

Cunoscute și sub denumirea de rasol, aceste bucăți necesită o gătire lentă, la temperaturi mici. Dacă bucățile provin de la un vițel tânăr, atunci gătirea va fi puțin mai rapidă dată fiind frăgezimea cărnii mai tinere.

Rasol

Carnea de rasol provine de pe picioarele vitei, chiar de sub pulpă și spată. Este o bucată de carne consistentă, de o duritate mai mare, dat fiind că are multe tendoane. Recomandarea de gătire este pentru un timp foarte îndelungat, iar rezultatul va fi desăvârșit.

Pieptul

Și pieptul de vită are o densitate mai mare, fiind mai tare decât alte bucăți. Acesta este și motivul pentru care trebuit gătit mai mult timp, la foc mic. Pieptul de vită poate fi asezonat, marinat sau chiar afumat pentru un plus de savoare.

Fleica

Fleica se găsește în zona burții, lângă pulpe și sub mușchi. Și aceasta este o bucată de carne de vită care poate fi asezonată după gust, însă este mai fragedă decât alte bucăți. Se gătește lent și la temperaturi joase.

Coaste

Coastele inferioare, de lângă piept au un grad mai mare de frăgezime decât cele superioare, ceea ce presupune un timp puțin mai scurt de gătire. Însă secretul rămâne același: temperatura joasă.

Mușchi

Aflat în zona lombară, între coaste, vrăbioară și fleică, mușchiul de vită Angus este o carne fragedă. Se recomandă gătirea la temperaturi mari pentru o perioadă scurtă de timp pentru a-și păstra aspectul suculent. Îl poți pregăti atât la tigaie, cât și pe grătar.

Cina perfectă cu o friptură începe cu tăierea și calitatea cărnii de vită. Bucățile obișnuite de carne de vită ideale pentru prepararea acasă includ Angus ribeye sau antricot, cotlet Angus sau pulpă Angus. Aceste fripturi sunt versatile, funcționând bine pentru prăjit, grătar sau la cuptor (dacă vă simțiți aventuros, puteți încerca metoda de gătit sous vide). Fiecare tăietură are o cantitate unică de marmorare și variază ușor în aromă în funcție de zona vitelor de la care a provenit tăietura.

În general, o friptură Ribeye oferă cantități excepțional de mari de marmorare și este o tăietură mai mare decât Filet Mignon. Pulpa Black Angus este adesea mai slabă decât Ribeye Steaks, dar oferă totuși frăgezime, în special atunci când este făcută la grătar. 

Cu câteva sfaturi și trucuri simple, puteți pregăti cu ușurință o friptură în mai puțin de 20 de minute, deoarece nu aveți nevoie de condimente sau marinate speciale pentru a scoate în evidență întreaga savoare a fripturii. De fapt, cel mai bun mod de a experimenta aromele pline și consistente este să adăugați doar sare și piper. Apoi, puteți pur și simplu să prăjiți friptura într-o tigaie pe plită și să o introduceți în cuptor la 190° Celsius până când ajunge la starea dorită. Acest lucru funcționează bine pentru fripturile Ribeye, dar puteți folosi această metodă și pentru alte tipuri de carne Black Angus.

Toată lumea are o preferință diferită când vine vorba de gătit friptura, iar cel mai simplu mod de a evita gătirea excesivă sau insuficientă este să folosești un termometru pentru carne. Vă recomandăm să gătiți la cel puțin 70° Celsius pentru o aromă optimă și siguranța alimentelor, care durează în general 10-15 minute. După ce ați prăjit friptura timp de 3 minute pe fiecare parte, transferați-o la cuptor și gătiți încă 4-6 minute sau până când ajunge la temperatura dorită.