Wagyu Si Angus, Care Sunt Diferentele?
5 minute

Care Sunt Diferentele intre Rasa Wagyu si Angus?

December 2, 2022

Cu toții putem fi de acord că masa perfectă începe cu ingrediente de înaltă calitate. Și când vine vorba de o cină cu friptură, două cuvinte pe care probabil le-ați auzit asociate cu carnea de vită de înaltă calitate sunt „Wagyu” și „Angus”.

Carnea de vită Angus provine din Scoția prin rasa Aberdeen Angus. În anii 1800, au fost importate pentru prima dată în Tasmania, Australia. Fără coarne și cu blana neagră, aceste vite au câștigat popularitate, deoarece producătorii nu trebuie să le decorneze. În plus, rasa Angus este cunoscută ca fiind robustă, făcându-le potrivite pentru clima din Australia. Rezistența rasei Angus provine din corpurile lor musculare dezvoltate pentru iernile reci din Scoția.

Pe de altă parte, carnea de vită Wagyu este originară din Japonia, cu patru rase diferite – Japanese Black (黒毛和種, Kuroge Washu), Japanese Polled (無角和種, Mukaku Washu), Japanese Brown (赤毛和種, Akage Washu sau Akaushi). ) și Japanese Shorthorn (日本短角和種, Nihon Tankaku Washu). Carnea de vită Wagyu a fost introdusă pentru prima dată în Australia în 1990 prin material seminal congelat și broderie. Dar, abia în anii 2000, vitele Wagyu sunt crescute într-o manieră mai prolifică. Astăzi, Australia are cele mai mari facilități de creștere a bovinelor Wagyu din afara Japoniei. Cel puțin 80% din carnea de vită Wagyu din Australia este exportată în străinătate.

Marmorarea

Când analizăm cele două tipuri de carne de vită, diferențele dintre ele vor fi ușor de sesizat. Principala diferență dintre carnea de vită Wagyu și Angus este textura și aroma. Ambele sunt fragede și au o aromă delicioasă, dar Wagyu este considerată mai bună decât carnea de vită Angus.

Dacă ne uităm la diferențele cheie dintre cele două tipuri de carne de vită, marmorarea este foarte importantă. Marmorarea este grăsimea albă care trece prin interiorul fiecărei bucăți de carne de vită Wagyu și Angus. Când carnea de vită este gătită, aceste grăsimi intramusculare se topesc și vor genera arome mai bune în friptură. Marmorarea face carnea umedă și fragedă. Deci, atunci când alegeți carnea de vită, trebuie să luați în considerare marmorare. Carnea de vită Wagyu are un proporție mai mare de marmorare decât Angus, motiv pentru care este considerată diferită și uneori mai bună decât Angus. Acest lucru nu înseamnă că carnea de vită Angus nu are marmorare, deși de obicei depinde de tăietură.

 

Prețul

Atât carnea de vită Angus, cât și cea Wagyu au un preț mai mare decât orice alt tip de carne de vită datorită calității lor. Dacă mergi la orice steakhouse, le vei găsi în fruntea listei de prețuri, dar pentru calitatea pe care o oferă, vei ști că merită.

Însă dacă veți cumpăra cele mai înalte clase ale ambelor tipuri de carne de vită, veți cheltui mai mulți bani pe Wagyu decât pe Angus. Acest lucru se datorează probabil faptului că marmorarea în cazul Wagyu este mult mai pronunțată  decât în cazul cărnii de vită Angus. Desigur,  prețul ambelor tipuri de carne de vită va fi diferit în funcție de sezon și de regiune.

Un alt motiv pentru care carne de vită Wagyu este mai scumpă decât cea Angus este dat de disponibilitate. În timp ce carnea de vită Wagyu este rară și poate fi găsită în stakehouse-uri și concept stores, și nicidecum la un măcelar din piață, carnea de vită Angus poate fi găsită și în supermarketuri. Magazinele online oferă însă posibilitatea de a comanda aceste două tipuri de carne de vită.

Care e mai sănătoasă: carnea de vită Wagyu sau Angus?

Dacă ești un cunoscător al cărnii de vită care preferă anumite tipuri de carne de vită în locul altora, vestea bună este că restaurantele încep să specifice tipul de carne de vită pe care îl folosesc în meniurile lor. Asta înseamnă că te vei putea bucura de un burger făcut din bucățile preferate de carne de vită, așa cum îți place.

Cu toate acestea, a decide dacă preferi Wagyu sau Angus poate fi restrâns la doi factori simpli. Primul este cât de mult accent pui în opțiunea alimentară sănătoasă. Al doilea este ce gust și ce nivel de marmorare preferi.

Din punct de vedere al sănătății, carnea de vită Wagyu este considerabil mai sănătoasă. Cu de patru ori mai multe grăsimi mononesaturate, savurarea unei fripturi Wagyu vă va oferi un boost bun de omega-3 și omega-6. În general, omega-3 vă menține sănătatea inimii prin gestionarea nivelului tensiunii arteriale și a colesterolului.

Există câteva concepții greșite conform cărora carnea de vită nu este la fel de sănătoasă precum alte surse de proteine. În realitate, doar o porție de 100 de grame de carne de vită este plină de nutrienți precum B12 și zinc care sunt benefice organismului. De fapt, acea porție de 100 de grame oferă jumătate din valoarea zilnică de proteine de care avem nevoie. Carnea de vită ne oferă tot ce avem nevoie pentru a ne alimenta corpul cu nutrienți esențiali pentru a ne alimenta fiecare zi.

Indiferent dacă te bucuri de o friptură Wagyu suculentă sau preferi un burger de vită Angus, nu se poate nega că ambele bucăți de carne de vită sunt excepționale. Cu un conținut mare de marmorare găsit în ambele variante de carne de vită, poți fi sigur că vei avea o bucată de carne suculentă, fragedă și aromată. Când vine vorba de Wagyu sau Angus, de ce să alegi între ele și să nu te bucuri de amândouă?